Sverige


Stora Kläder i Sverige

Vi svenskar har länge varit noga med att hålla oss smala och smärta. Storväxthet och brist på stora kläder har aldrig varit något problem för oss och vi har nöjt oss med de kläder som finns att tillgå. I takt med att vi influeras av andra länders mode, matkultur och seder har vi blivit större och är därmed i större behov av stora kläder.

Gener spelar en stor roll, men även snabbmatskedjor, pizzerior och vårt stressiga samhälle bär en stor del av ansvaret. Vi svenskar är större än vi någonsin varit och marknaden för stora kläder är större än någonsin. För bara ett tiotal år sedan fick storväxta människor som var i behov av stora kläder vända sig till andra länder, specialbeställa stora kläder från USA eller helt enkelt sy egna kläder. Idag har vi inte det problemet.

Många återförsäljare har upptäckt att marknaden för stora kläder är enorm i Sverige och har börjat inrikta sig på mode för stora människor som kräver stora kläder. Många butiker och då i synnerhet e-butiker är specialinriktade på stora kläder och kan erbjuda allt från trendiga och moderiktiga kläder till vardagskläder och jobbkläder.

Oavsett om du är smal eller storväxt har du rätt att känna dig fin och då är stora kläder från en e-butik lösningen för dig. Med hjälp av en dator och en internetuppkoppling kan du enkelt surfa in i en svensk butik som erbjuder stora kläder som passar dig. Välj bland olika klädesplagg och gå in på den avdelning du är intresserad av. Inne på avdelningen kan du sedan hitta stora kläder som exempelvis följer ett visst mode eller stora kläder som passar för ditt arbete eller för en mysig hemmakväll.

Välj sedan att lägga dina stora kläder i den virtuella kundvagnen och gå mot kassan där du i de flesta fall kan välja att betala mot faktura eller direkt. Många svenska e-butiker är certifierade och därmed kan du känna dig helt och hållet trygg.

Inom ett par dagar får du ditt paket med stora kläder levererade till dörren. Dessutom har du alltid rätt till 14 dagars öppet köp enligt distansköplagen. Detta innebär att om du köper stora kläder som du inte är nöjd med eller som inte passar har du alltid rätt att inom 14 dagar från det att du fått hem varan ångra dig och lämna tillbaka den.

Vintermode – för stora män

Nu när Zlatan Ibrahimović arbetar med Dressman kanske den klädkedjan får upp storlekarna i större klasser eftersom Zlatan själv ingår i den kategorin. Men det är kanske inte så troligt att en sådan institution med enbart slimma modeller vidgar sortimentet i de verkligt udda storlekarna.

Nej, de välväxta lär nog få hålla sig i de numer klassiska shopparna för storlekar med mer än ett XL. Det finns inget att klaga på inom den sfären, de senare årens nya näthandlare som satsat på denna genre håller sig väl framme och den som hittat sin ”egen” butik är förmodligen inte besviken. Därtill är både sortiment, kvalité och priser tillräckligt tillfredsställande. Det finns exempel på firmor som förr knappast hade större storlekar än 58 eller XL, men som i internethandelns breddade konkurrens gärna ger sig in i kampen om kunderna i denna större storleksklass.

Vinterbadare eller baddare

fashionHur ser då vintermodet ut i denna vinter? Enligt QX går även denna vinter i de murriga färgernas tecken, som olika nyanser av brunt och marinblått. Kläderna ska gärna sitta löst och ledigt, och detta passar de flesta kroppstyper alldeles utmärkt, samt en hoddie (kapuschong) som får fungera som mössa och halsduk på samma gång. Välväxta män bör dock tänka på att kappan skall vara avpassad i längd. En kort och satt människa bör inte ha en alltför lång rock utan borde mer rikta in sig på höftlånga jackor. Men det är inte alldeles enkelt att ge generella råd eftersom allt hänger på den specifika kroppsformen. Epitetet välväxt har flera olika innebörder både på bredden och längden. Det kan vara värt att kolla med en fysisk modebutik om råd för just din kroppstyp och sedan beställa liknande kläder på nätbutiken.