Globalt


Stora Kläder globalt

I Sverige har vi inte alltid varit så storväxta som vi är nu, men tack vare globalisering och det faktum att vi nu utan vidare kan få information och kontakt med människor från olika delar av världen har vi tagit del av olika kulturer. I USA och Storbritannien ser matkulturen annorlunda ut jämfört med hur den ser ut i Sverige. Under den senare delen av 1900-talet blev vi svenskar mycket influerade av landet på andra sidan Atlanten och snabbmatskedjor ploppade upp ur marken likt svampar. Detta i kombination med att vi blev mer och mer stressade medförde att vi ökade i vikt och snart blev efterfrågan på stora kläder ett faktum. Dock fanns det ännu inte många klädgrossister som erbjöd stora kläder och konsumenten fick helt enkelt nöja sig med att specialbeställa stora kläder direkt från tillverkaren, eller ta kontakt med en klädgrossist utomlands som kunde erbjuda stora kläder. .

I USA och i Storbritannien har det länge funnits tillverkare och återförsäljare av stora kläder. Amerikanarna och det brittiska folket är i regel mer storväxta än vi svenskar och därmed är marknaden större i dessa länder. .

Om man åker till andra sidan Atlanten tar det inte lång tid innan man inser att marknaden för stora kläder är enorm och har stor potential. I USA finns det modeagenturer och kläddesigners som är specialiserade på just stora kläder och menar att man har rätt att vara minst lika vacker oavsett hur stor eller liten man än är. England var heller inte sena med att upptäcka vilken enorm marknad som låg för deras fötter och nu har även stora modeländer som Frankrike och Italien insett att stora människor som kräver stora kläder har makt över modevärlden. .

Hitta stora kläder i Sverige

Längre tillbaka i tiden fanns begreppet ”postorder” som var den sorts distanshandel man erbjöds. Företagen i den branschen distribuerade kataloger med beställningsblanketter, bara att välja, fylla i och skicka iväg beställningssedeln. Någon vecka senare anlände paketet och många var nöjda med det, billigt var det och bekvämt för dem på landsbygden. Så var det för de flesta men de stora välväxta personer som fanns även på den tiden var det inte så enkelt. Internet är numera den nya handelsplatsen. Grunderna skiljer sig dock inte i dagens nätbutiker. Istället för att bläddra i papperskatalogen kan man idag lika gärna läsa om produkterna på datorskärmen eller surfplattan. Internethandeln har även ändrat vårt sätt att betala för de beställda varorna. Förr skickade man till exempel med en check tillsammans med beställningskupongen. Det är också genom Svenska postorderföreningen som vi har fått benämningen distanshandel. I ”lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler” får man en tydlig skillnaden mellan nätbutiker och fysiska butiker. Returrätten skall man i och för sig kontrollera men i och med konsumenträtten är skyddet fullgott.

Vägen har breddats för storväxta

Konklusionen med förändringen i sättet att handla ger bara fördelar för den välvuxne. Vägen till stora storlekar inom kläder kunde förr vara svår men nu är det bara att bege sig upp i cyberrymden, där allt finns att finna. Köp stora kläder på internet och i de webbshoppar finns, som exempelvis Motley Denim. Motley Denim är ett av de företag som profilerar sig för kunder med behov i den större storleksklassen och de har kläder som passar alla stilar. Hos Motley Denim hittar man alla snygga kläder samlade under ett och samma tak. Shoppa bland annat jackor, jeans, t-shirts och skjortor i stora storlekar till bra priser hos Motley Denim. De levererar sina kvalitetssäkra kläder till hela Sverige och även till länder i Skandinavien och EU.